ΜΥΘΟΙ & ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ


ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ
«Μπορώ να χάσω πολλά κιλά μέσα σε λίγες μέρες, μόνο με δίαιτα»
Η συνιστώμενη εβδομαδιαία απώλεια βάρους είναι ½ με 1 κιλό, που αντιστοιχεί σε 500 θερμίδες λιγότερες ανά ημέρα, οι οποίες απορρέουν από μειωμένη ποσότητα τροφής και σωματική άσκηση. Ένα πρόγραμμα αδυνατίσματος που υπόσχεται θεαματικά αποτελέσματα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα είναι οπωσδήποτε στερητικό και μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στον μεταβολισμό. Σε αυτές τις περιπτώσεις αυτό που χάνεται δεν είναι λίπος αλλά κυρίως υγρά και μυϊκή μάζα. Επιπλέον, οι σύντομες δίαιτες συνήθως δεν έχουν σταθερά αποτελέσματα, καθώς η απώλεια κιλών μπορεί να ανατραπεί γρήγορα και το άτομο μάλιστα να πάρει και επιπρόσθετο βάρος από το αρχικό. Τέτοιες δίαιτες «γιο-γιο» διαταράσσουν τον μεταβολισμό, είναι επικίνδυνες για την καρδιά και η επανάληψη τους κάνει όλο και πιο δύσκολη την απώλεια βάρους.

«Ένας εύκολος τρόπος για να χαθεί βάρος είναι να παραλειφθούν γεύματα»
Παραλείποντας γεύματα, και ειδικά το πρωινό έπειτα από πολλές ώρες αφαγίας λόγω του ύπνου, μειώνουμε την μεταβολική δραστηριότητα του οργανισμού μας και διαταράσσουμε την ισορροπία της γλυκόζης στο αίμα. Η σωστή προσέγγιση είναι μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, που περιλαμβάνουν ποικιλία θρεπτικών συστατικών και τις σωστές θερμίδες στο σύνολο προκειμένου να υπάρξει απώλεια βάρους.
«Μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες και συνεπώς υψηλή σε πρωτεΐνες οδηγεί σε γρήγορη απώλεια βάρους»
Αυτό είναι αλήθεια, ωστόσο μια τέτοιου είδους διατροφή συνήθως δεν συνίσταται (οπωσδήποτε όχι για μεγάλο χρονικό διάστημα) διότι η αυξημένη πρόσληψη πρωτεϊνών συνεπάγεται και αυξημένη πρόσληψη λίπους ως επί το πλείστον ζωικής προέλευσης, και συνεπώς αυξάνει την πιθανότητα μακροπρόθεσμα για νεφροπάθειες και καρδιακές παθήσεις.
«Η πρωτεΐνη χτίζει μυς»
Η προπόνηση είναι εκείνη που αυξάνει την μυϊκή μάζα. Αν γίνεται υπερβολική κατανάλωση τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες όπως κρέας, αυγά και γαλακτοκομικά, το περίσσευμα πρωτεΐνης αποθηκεύεται στον οργανισμό με την μορφή λίπους και όχι μυών.
«Η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών δεν αυξάνει το σωματικό βάρος»
Το αλκοόλ περιέχει 7 θερμίδες ανά γραμμάριο, σε σύγκριση με 4 θερμίδες ανά γραμμάριο υδατάνθρακα, 4 θερμίδες ανά γραμμάριο πρωτεΐνης και 9 θερμίδες ανά γραμμάριο λίπους. Ωστόσο, δεν αποτελεί θρεπτικό συστατικό, συνεπώς δεν προσδίδει στην ανάπτυξη, στην συντήρηση ή στην επισκευή των ιστών. Η υπερκατανάλωση αλκοόλ συνεπάγεται την μετατροπή του σε λίπος και συχνά προκαλεί σημαντικές οργανικές βλάβες κυρίως στο συκώτι.
«Τα ζυμαρικά, οι πατάτες και οι άλλες αμυλώδεις τροφές είναι πολύ παχυντικές»
Οι τροφές αυτές περιέχουν υδατάνθρακες και όχι λίπος, και συνεπώς δεν είναι παχυντικές. Γίνονται όμως παχυντικές όταν προσθέτουμε λιπαρές ουσίες, όπως σάλτσες, βούτυρο, κρέμα γάλακτος ή τυριά. Επιπλέον είναι εύκολο να καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες, κάτι που οπωσδήποτε δεν συμβάλλει στην απώλεια βάρους. Σημαντικός επίσης είναι και ο τρόπος μαγειρέματος (π.χ. τηγανητές πατάτες ή πάρα πολύ λάδι στις πατάτες φούρνου), ο οποίος μπορεί να συνεπάγεται έως και τετραπλάσιο αριθμό θερμίδων.
«Η ζυγαριά είναι ο μόνος τρόπος ελέγχου της απώλειας κιλών»
Η ζυγαριά δεν δείχνει την απώλεια λίπους, καθώς ο μυϊκός ιστός είναι βαρύτερος από τον λιπώδη ιστό. Μπορεί δηλαδή κάποιος να έχει χάσει λίπος, αλλά να ζυγίζει λίγο παραπάνω επειδή έχει κερδίσει μυϊκή μάζα. Πιο σημαντική λοιπόν από την ένδειξη των κιλών είναι η μέτρηση της σύστασης του σώματος, δηλαδή το ποσοστό λίπους και άλιπης σωματικής μάζας.
«Τα κιλά χάνονται τρώγοντας ελάχιστα έως καθόλου»
Όχι. Το να στερούμε την τροφή από τον εαυτό μας είναι τόσο σοβαρό όσο το να αφήσουμε ένα μωρό νηστικό. Μπορούμε να απολαμβάνουμε τις τροφές που μας αρέσουν σε λογικές ποσότητες και να χάνουμε βάρος, αρκεί να καίμε περισσότερες θερμίδες απ’ όσες παίρνουμε με την τροφή.
Share on Google Plus

About Healthy Coffee gr

    Blogger Comment
    Facebook Comment